dinsdag 15 september 2009

Een wii wat kun je er nog meer mee?

over: wii,wad, channel,IOS, wad manager, homebrew, backup dol en elf files channels

Leuk zo'n wii voor de kinderen maar zou je er nog meer mee kunnen. Soms gaat het voor mij ook te snel. Als je op internet gaat surfen vliegen de termen om je oren: wad wadmanager, softmoden, wiikey, twilight hack. Als je gaat googlen kom je op een artikel dat al weer verouderd is. Ik ga het dus maar eens uit zoeken en probeer hier onder uit te leggen wat er kan en hoe het moet met een wii.

Alleereerst de wii. Tot voor kort voor mij alleen een apparaat waar je een CD met een spelletje in kan stoppen. Maar er blijken ook nog 2 USB ingangen aan de achter kant te zitten en onder het klepje aan de voorkant een ingang voor een SD kaart. Ook vond ik het jammer dat je geen DVD met films er in de wii kan stoppen eigenlijk wil je toch maar een apparaat en die oude DVD speler zou wel weg mogen. En zou het ook niet vreselijk handig zijn als je een nieuw spelletje meteen kan backupen naar de harde schijf en dat je daarna van al die vervelende rondslingerde DVD's af was.

Kort samenvattend: De wii kan zijn data zit op:
DVD's: spelletjes en op gemodificeerde wii's film en backup's van spelletjes.
SD: Wordt vooral gebruikt om interne wii software te veranderen.
USB: Drive / of USB stik kan gebruikt worden om spelletjes op te backuppen
NAND: Dit is het interne geheugen van de WII deze wordt gebruikt om de voorgang van de spelletjes te bewaren en je mii poppetjes.

WII channels
Start je de wii op dan zie je alle maal vierkante schermpjes. Het aantal doet vermoeden dat er nog een heleboel bij moeten komen maar bij mij waren er voor kort maar 3 gevuld. Dit zijn de zo genaamde wii channels. Je krijgt er meer als je op internet gaat. Dan krijg je een new's channel , het weer, een wii shop en zovoort.

wii - internet
Zorg wat je een wifi netwerk in huis heb.
Druk op de ronde Wii knop onderaan. Klik op Wii-instellingen. Merk op dat bovenaanrechts software versie staat van de wii bij mij is dit Ver.3.3E. Ga naar het 2de scherm "Wii-instellingen 2. Klik op Internet. Bij "Systeem informatie" kun je het MAC adres van de Wii vinden. Bij "Verbindingen" kun je je internet instellen.

Channel
Een Channel is een van de windowtje die je ziet als je de wii op start. Dit kan je DVD emt spelletje zijn, het nieuws channel, maar ook andere.
Er zijn ook tooltjes in omloop om eigen channels te maken.

Homebrewchannel (HBC)
Het is mogelijk om een speciaal channel toetevoegen nl het homebrewchannel. Door dit channel te installeren kun je een heleboel gratis software downloaden of natuurlijk je eigen programmas gaan schrijven. Er zijn twee methoders softwarematig of hardware matig. Vroeger was dit alleen mogelijk door in het Spel Twilight een hack toe te passen. Tegen woordig kan je software op een SD kaart zetten en het installeren. Kijk hieronder voor meer informatie.

hardware matig
Er is een helelijst met chips waarmee je de wii hardware matig kunt verbouwen.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Wii_drivechips

Homebrew channel installeren.
Kijk voor een goede en recente beschrijving op:
http://bootmii.org/download/
http://www.wiibrew.org/wiki/Homebrew_setup

Neem een SD card. formateer deze.
Download aad1f_v108.zipen unzip de inhoud op de SD kaart
Download the HackMii installer. Copy boot.elf naar de SD card.
Start de Wii, Druk op (Wii), Geheugenbeheer, Kanalen, SD. Stop de kaart in de wii. It should either pop up Load boot.dol/elf?

DVDX
Software nodig om je DVDtjes ook voorandere doeleinde te kunnen gebruiken.


zelf een channel toevogen


wii *.dol file
Een wii dol file is een excecutable bestand voor de gamecube. De wii kan ook de oude spellen van de gamecube aan en leest daarom deze bestanden.
Dol staat voor Dolphine de code naam voor gamecube. Met behulp van een dol file installeer je nieuwe toepassingen op je wii.
HBC, BannerBomb, twilight hack, loadmii, preloader bannerbomb zijn exploits om dol files te kunnen lezen.


wii *.elf files
Elf zijn executable bestanden voor de wii.

wii *.wad files
Dit zijn bestanden op iets te veranderen op de wii. wad bestanden moeten worden ingelezen met de wad manager van waninkoko (huidige versie 1.5)


IOS / CIOS
Wat is een IOS en een CIOS? De IOS is een soort driver voor de wii. IOS staat voor input output system of integrated operating system. De verschillende IOSen zijn nodig voor de aansturing van de DVD speler, de verschillende poorten de wiimode, channels enz. Een wii heeft er verschillende IOSen die naast erkaar kunnen draaien, maar intern vrijwel gelijk zijn. Als er een nieuwe syteem update voor de WII komt of er is een nieuw device wat bij een spelletje komt dan is er vaak ook een nieuwe IOS nodig. IOS zijn de bestanden afkomstig van nintendo. Nintendo vindt het geen goed idee dat mensen op een backup van hun spelletje kunnen maken dus heeft dit uit de Met een Custom IOS is het mogelijk om een originele IOS aanpassen om zo meer functies toe te voegen, die niet beschikbaar zijn in de officiƫle IOS. CIOS staat voor custom IOS en zijn door andere partijen gemaakt. Een CIOS wordt geinstalleerd als IOS249 zodat hij niet bij een update wordt verweiderd. Als nintendo een IOS249 file op je wii vindt is je garantie verlopen.
lees meer over CIOS op: http://www.gbatemp.net/index.php?showtopic=128941
lijst met IOSen :http://wiibrew.org/wiki/Title_database

Geen opmerkingen:

Een reactie posten